Η κυρία Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος αναλύει τα συμπτώματα που βιώνουν όσοι πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, καθώς και τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
Αν και το άγχος είναι φυσιολογικό και μπορεί να λάβει διαφορετικές διακυμάνσεις, ανάλογα με την καθημερινότητά μας, υπάρχει μια περίπτωση, όπου η συνεχής ανησυχία δεν μπορεί να αποχωρήσει από τη σκέψη του ατόμου και να κλονίσει ακόμα και τις προσωπικές του σχέσεις. Αυτό βιώνουν όσοι πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, μια κατάσταση που διαφέρει ωστόσο από το φυσιολογικό άγχος.
«Η διαφορά ανάμεσα στο απλό άγχος και στη διαταραχή έγκειται στην ένταση των συμπτωμάτων, τη διάρκεια αλλά και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή του ατόμου. Το φυσιολογικό άγχος -ή αλλιώς παραγωγικό- είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παραγωγικότητά μας, καθώς μας κρατά σε εγρήγορση. Αντίθετα, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή προκαλεί ένα μόνιμο άγχος και μια αδυναμία ελέγχου. Τα σωματικά συμπτώματα είναι ιδιαίτερα εμφανή, όπως και οι κρίσεις πανικού» εξηγεί η κυρία Γεωργία – Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος.
Ως προς τα συμπτώματα, η ειδικός τονίζει πως «αν έχουμε κάποια ταχυκαρδία, εφίδρωση ή ζάλη ή και συμπτώματα αϋπνίας και κακής διατροφής, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Ακόμα, η αφαγία ή η εργασιομανία αποτελούν συμπτώματα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη διαταραχή. Μια συνεχής εξάντληση ή χαμηλή διάθεση συμπληρώνουν αυτά τα συμπτώματα» τονίζει.
Ποια η σχέση της γενικευμένης αγχώδης διαταραχής με την καταθλιπτική διαταραχή; Πώς το οικείο περιβάλλον θα μπορούσε να βοηθήσει το άτομο; Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι αντιμετώπισης;
Άγχος: Πότε θεωρείται φυσιολογικό και πότε υπερβολικό – Η ψυχολόγος εξηγεί
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
Δημοσίευση σχολίου