BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Καφές: Ποια ώρα να τον πίνουμε για να ζήσουμε περισσότερο;


Ο καφές είναι το αγαπημένο ρόφημα σχεδόν όλων των ανθρώπων ανά τον κόσμο και υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που τον συνδέουν με την πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Τώρα, μια νέα μακροχρόνια μελέτη αποκαλύπτει ότι ο πρωινός καφές μπορεί να προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.
 

Πρωινός καφές και υγεία- Η νέα έρευνα


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, ανέλυσε δεδομένα από τρεις ξεχωριστές έρευνες. Η μία (National Health and Nutrition Examination Survey), περιλάμβανε αναφορές από 40.000 ενήλικες που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1999 και 2018, σχετικά με το τι έπιναν και έτρωγαν σε 24ωρη βάση, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατανάλωσης καφέ. Στις άλλες, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες για περισσότερους από 1.400 επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια επτά ημερών.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες: εκείνους που έπιναν καφέ κυρίως το πρωί, αυτούς που απολάμβαναν την κατανάλωσή του σε διαφορετικές στιγμές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τα αποτελέσματα για την υγεία των συμμετεχόντων για τα επόμενα 10 χρόνια για να διαπιστώσουν εάν ο χρόνος κατανάλωσης καφέ επηρέασε την υγεία τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 4.200 συμμετέχοντες πέθαναν, περίπου 1.270 από τους οποίους από καρδιαγγειακές παθήσεις και 930 από καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν καφέ κυρίως το πρωί είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Συγκεκριμένα, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Επίσης, ο πρωινός καφές συνδέθηκε με 31% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έπιναν καφέ όλη την ημέρα δεν είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι για εκείνους που έπιναν καφέ το πρωί, η αύξηση της κατανάλωσης, μείωνε τον κίνδυνο θανάτου εν αντιθέσει με όσους έπιναν καφέ όλη την ημέρα. Ουσιαστικά, η κατανάλωση περισσότερου καφέ είναι ευεργετική μόνο αν γίνεται το πρωί, αποκάλυψαν τα ευρήματα.

Στα αποτελέσματα λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον συνολικό κίνδυνο θανάτου, όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, οι συνήθειες ύπνου και η γενική κατάσταση της υγείας.

Οι συγγραφείς βέβαια ανέφεραν ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και ότι η κατανάλωση καφέ αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανακρίβειες.
Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ το πρωί και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο πρωινός καφές μπορεί να υποστηρίζει καλύτερα τον φυσικό κύκλο ύπνου-ξυπνήματος του σώματος. Η καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα πιθανώς διαταράσσει το κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος συνδέεται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση, φλεγμονές και αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Ο καφές είναι επίσης γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Οι φυσικοί δείκτες φλεγμονής του σώματος φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το πρωί, οπότε η κατανάλωση καφέ το πρωί θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή.

vita.gr
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget