BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο κρύβεται σε μερικές σελίδες


Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πατήσετε το play στο επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς, προτιμήστε να πιάσετε ένα βιβλίο από το ράφι της βιβλιοθήκης - για το καλό του μυαλού σας!

ΝΙΚΗ ΚΑΡΦΗ 


Photo: Shutterstock

Τις κρύες χειμωνιάτικες βραδιές οι περισσότεροι βουλιάζουμε στον καναπέ με συντροφιά είτε το τηλεκοντρόλ είτε ένα βιβλίο. Το μέσο της ξεκούρασης μας όμως μπορεί να γίνει ο σημαντικότερος καταλύτης της μακροπρόθεσμης εγκεφαλικής λειτουργίας σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Αξιολογώντας τα πρότυπα 24ωρης δραστηριότητας 397 ηλικιωμένων ενηλίκων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τύπος ψυχαγωγίας καθορίζει την μελλοντική υγεία του εγκεφάλου. Η μελέτη αναρτήθηκε στο The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Πότε η καθιστική συμπεριφορά ενεργοποιεί τον εγκέφαλο;

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι κοινωνικές ή πνευματικά διεγερτικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η ακρόαση μουσικής, η προσευχή, η χειροτεχνία, το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου ή η συζήτηση με άλλους, είναι ευεργετικές για τη μνήμη και τις γνωστικές μας ικανότητες, ενώ η παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα βιντεοπαιχνίδια έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα για τον εγκέφαλο.

Πρόκειται για μια πολύτιμη διαπίστωση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων γνωστικής εξασθένησης, ιδίως όταν τουλάχιστον το 45% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε να προληφθεί μέσω παραγόντων του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Εμβαθύνοντας περισσότερο, η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, Δρ. Maddison Mellow, εξηγεί ότι δεν επηρεάζουν το ίδιο όλες οι καθιστικές συμπεριφορές τη μνήμη και την ικανότητα της σκέψης. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί ισχυρό προστατευτικό παράγοντα έναντι του κινδύνου άνοιας και σίγουρα θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε αυτή, αν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας. Αλλά μέχρι τώρα, δεν είχαμε διερευνήσει άμεσα αν μπορούμε να ωφελήσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας αντικαθιστώντας μια καθιστική συμπεριφορά με μια άλλη» συμπληρώνει.

Εντούτοις, αν θέλουμε να φροντίσουμε τη συνολική μας υγεία, μπορούμε να διακόπτουμε για πέντε λεπτά το χρόνο που αφιερώνουμε σε ταινίες με κάποια σωματική δραστηριότητα ή το διάβασμα. «Ακόμη και μικρές ανταλλαγές χρόνου διάρκειας πέντε λεπτών μπορούν να έχουν οφέλη. Έτσι, αν είστε αποφασισμένοι να κάνετε έναν μαραθώνιο ταινιών, προσπαθήστε να διακόψετε αυτόν τον χρόνο με κάποια σωματική δραστηριότητα ή με μια καθιστή δραστηριότητα που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, όπως το διάβασμα, κάποια στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε σιγά σιγά πιο υγιεινές συνήθειες» καταλήγει.

Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο κρύβεται σε μερικές σελίδες.

Πηγή

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget